2009. október 10., szombat

Az új tinibálvány:


A tizenöt éves tinisztár koncertjeire egyszerűen nem lehet jegyet kapni. Az interneten dollárezrekért adják-veszik a belépőket. A CNN riportot készített egy apáról, aki - miután saját lánya megbetegedett - jótékonyságból egy szegény családnak adta át a vagyont érő jegyeket. Egy internetes börzén pedig valaki két jegyet ajánlott fel szexért cserébe, és csak azért nem került börtönbe, mert nem gyermeklányokra hajtott, hanem a mamákra.


Hannah Montana valójában nem is létezik, pontosabban csak egy karakter, annak viszont kettős: amerikai kamaszlány, aki nappal Miley Stewart néven közönséges gimnazista, esténként viszont világhírű popsztár. A szerepet a most tizenöt éves Miley Cyrus alakítja, akit valójában Destiny Hope Cyrusnak hívnak (angolul a két szó sorsot és reményt jelent), családi körben is használatos művészneve a Smiley (mosolygós) szóból származik. Mellesleg a Hannah Montana névnek is voltak előzményei, a Walt Disney az Anna Cabana, a Samantha York és az Alexis Texas változatokkal kacérkodott, végül a Hannahnál kötöttek ki. A sorozat első részét tavaly márciusban a magyarul Szerelmes hangjegyek címen bemutatott ifjúsági film tévés premierjéhez időzítették, és a két műsor Amerikában csaknem öt és fél milliós nézettséget ért el. A Hannah Montana epizódjait azóta is 4-4 és fél millióan nézik, és a sorozatot már a fél világon átvették. A siker mindenhol frenetikus.


Miley Cyrus a countryénekesből lett színész, Billy Ray Cyrus lánya. Nashville mellett egy farmon nőtt fel, ahol szülei, két teljes és három féltestvére mellett pár tucat csirke, több kutya és macska, valamint hét ló társaságában élt. Kilencévesen kezdett szerepelni, apja Doki című tévésorozatában bukkant fel egy mellékszerepben. Amikor először vett részt a Walt Disney szereplőválogatóján, még túl kicsinek találták, egy évvel később viszont visszahívták. Eredetileg a címszereplő legjobb barátnőjének pozíciójára pályázott, végül több mint ezer vetélytársat megelőzve a sorozat központi alakja lett. A producerek szerint egyrészt remekül énekel, másrészt kellően magabiztos, természetes, ugyanakkor kiválóan tudja ütemezni a poénokat.


A család a szerep miatt kénytelen-kelletlen Hollywoodba költözött, ahol Mileynak és testvéreinek le kellett mondaniuk saját lovaikról. Cserébe viszont pillanatok alatt befutottak. Az egyik idősebb féltestvérnek, Trace-nek saját zenekara van (a Metro Station), a húg, Noah pedig szintén színészkarrierbe kezdett. A hab a tortán alighanem az volt, amikor a tizennégy éves Miley részt vehetett a sorozat többi szereplőjének kiválasztásában. Így akkor is ott ült, sőt a véleményét is kikérték, amikor saját apja pályázott a filmbeli apa szerepére. A papa meggyőzte a stábot, így ő lett nemcsak Miley Cyrus, hanem Hannah Montana, egyben Miley Stewart apja is.


A stúdió szinte azonnal kiadta Hannah Montana filmbeli dalainak CD-jét. A második, dupla album egyik fele már Miley Cyrus saját néven kiadott dalaiból állt. Hogy a káosz teljes legyen, a számok egy részének ő a szerzője is, ekkor valódi nevét, a Destiny Hope Cyrust használja. A koncertpódiummal a Szerelmes hangjegyek amerikai turnéján ismerkedett meg, ahol ő volt a bemelegítő műsorszám. Nyártól viszont már saját neve (pontosabban Hannah Montanáé) van a plakátokon, és a jegyekért gyilkos hajsza folyik. Koncertezett már Londonban is, ahol ugyancsak gigasztárként fogadták.



Tavaszra tervezik a Hannah Montana mozifilm forgatását, nyártól kaphatók a Hannah Montana márkanéven forgalmazott divatcikkek és kiegészítők, amelyeknek egy részét Miley Cyrusszal konzultálva tervezték. (Nem felnőtt módra "elegáns" darabok, inkább csak fiatalos cuccok, amilyeneket a tévésorozat szereplői is viselnek, és amelyek újabb veszélyt jelentenek a lányos apák pénztárcájára.) A karácsonyi játékvásár egyik slágere a Hannah Montana baba, amiből nekünk már van egy a konyhaszekrény felső polcára dugva, de a lányunk még nem tud róla.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése